Vad är mesoterapi?

Mesoterapi utfördes för första gången på mitten av 2000-talet. Det innebär att man förser de påverkade områdena med de aktiva substanserna. Det är alltså ett icke-invasivt ingrepp som utförs av det dermatologiska och estetiska medicinska fältet.

Mesoterapi kännetecknas av sina flertalet variationer. När det utförs med en nål förs de aktiva substanserna in djupt under huden med hjälp av ytterst tunna nålar eller en maskin. Mesoterapi utan nålar är ett icke-invasivt medicinsk ingrepp som innebär att man använder en maskin som genererar ett elektriskt flöde med hög frekvens. Den tredje metoden, sonophoresis, innebär att man introducerar de aktiva substanserna med hjälp av ultraljud. Slutligen finns det en metod som tillför de aktiva substanserna med hjälp av en direkt ström. Detta kallas för ionotophoresis.

Mesoterapi används vanligtvis för sportskador, smärta och obehag i muskler och leder, uttorkad hud, rynkor, bristningar, celluliter, och flintskallighet. Det finns däremot kontraindikationer, till exempel graviditet, amning, allergier, diabetes, hudinflammationer, cancer, och en tendens att utveckla ärr. Substanserna som används i mesoterapi är till exempel koffein, hyaluronsyra, växtextrakt, och vitaminer.

Innan man påbörjar mesoterapi rekommenderas det att man applicerar en bedövande kräm. Hela behandlingen tar cirka en halvtimme, och antalet repetitioner beror på behandlingens syfte. Att föryngra ansiktet, nacken och huden runt din byst är sessioner som ska utföras varannan till var femte vecka. Man rekommenderar generellt tre till fem behandlingar i dessa fall. Med några månaders mellanrum kan man genomgå så kallad ”stödingrepp” för att förlänga resultatet. Med hjälp av den här behandlingen kan resultatet hålla i upp till tre år. Behandlingen för celluliter på höfter och skinkor utförs varannan vecka, och du måste genomgå minst fyra behandlingstillfällen. För att göra resultaten mer synliga föreslår vi att du kombinerar processen med fysisk aktivitet och massage, och att du skär ner på fet mat, alkohol, kaffe och cigarretter. Mesoterapi för huvudet är en behandling som upprepas varannan till var fjärde vecka.

Mesoterapi kan få snabba resultat och minimala bieffekter. Direkt efter behandlingen kan du uppleva rödhet, blåmärken eller blödning. Det är bra att skydda huden mot solstrålar under de första dagarna efter behandlingen, för att uppleva att de berörda områdena inte drabbas av missfärgningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *