Q&A: Hair Masks

Vi har alla sett olika typer av hårmaskingar på sociala medier och runt om i det själva care aisles på butiker. Men är det verkligen ett nödvändigt skönhetssteg eller är det bara en trend? Det är dags att ta reda på! Följ med nedan för att lära dig allt om hårmasker och hur man kan få bäst resultat med hjälp av dem.

Vad är en hårmask?

En hårmask är en tjock, högkonsentrerad kur som appliceras på ditt hår för att ge det intensiv näring. Dessa produkter är ofta rikare, tjockare och annorlunda än andra hårvårdsprodukter såsom schampo och balsam. De innehåller oftast en unik blandning av återfuktande och närande ingredienser som aloe vera, honung, äggula och oljor för att hjälpa till att mjukgöra, återfukta och skydda håret.

Hårmasker finns i olika typer och former. De kan komma i en maske som ska appliceras före bad (masker som kan hålla i 20 minuter eller längre) eller som en regelbunden tillsats i schampo, balsam och andra produkter. Oavsett vilken typ av mask du bestämmer dig för att använda, ge aldrig upp sin egen naturliga hårvårdsrutin. Det kan leda till torrt och skadat hår om du bara använder hårmasker.

Vem är hårmasker för?

De flesta typer av hårmasker är lämpliga för de flesta hårtyper. Detta inkluderar torrt, lockigt, frissigt, fint, tjockt, färgat, blekt och permanentat hår. Eftersom masker har en bred ingrediensuppsättning, kan de hjälpa till att lösa olika hårproblem, såsom fuktförlust, skadade toppar, överxsinx, matthet och håravfall. Läs noga ingredienserna i en mask för att rikta den till just dina hårmål.

Om du färgar ditt hår, är det mycket viktigt att du fortfarande tar hand om den. Färgbehandlat hår förlorar det naturliga skyddet och blir torrt. Användningen av en mild hårmask som väl utformats för färgat hår kan hjälpa till att återställa den naturliga glans och näring som har förlorats under färgprocessen. Om ditt hår är torrt, finns det två hårmasker som du kan försöka för att hjälpa till att mjukgöra det: aloe vera och avokado.

Hur gör man en hårmask?

Innan du börjar, tvätta och fukta håret. Undvik att använda värmeskyddande produkter eftersom de kan förhindra masken från att tränga igenom hårfibrerna. Applicera masken, massera den försiktigt och låt den sitta på ett tag (vanligtvis 5-15 minuter). Om du använder en sheetmask, låt den sitta på i den tid som anges på förpackningen. Masker som ska hålla längre än 15 minuter ska användas 1-2 gånger i veckan.

När det gäller att ta bort hårmasken, kommer det helt an på vilken typ av mask du har. Krokodilmasker och balsam-like masker ska sköljas ur med ljummet vatten tills ditt hår känns helt renat. Vanliga hårmasker ska sköljas ur med ljummet vatten och schampo. Sheetmasker ska hållas på håret tills de är helt torra, eftersom de lämnar en fuktig film över håret.

Hur ofta bör man använda en hårmask?

Om du har ett normalt hår, använd en hårmask en gång i veckan. Om du har torrt eller skadat hår, öka antalet till två eller tre gånger i veckan. Om du använder en schampo- och balsam-basen hårmask, kan du använda den iblandbara med din nuvarande hårvårdsrutin. Tänk på att alltför många hårmasker kan ge en bakmaskseffekt: för mycket fukt kan göra att håret tyngs ner. Om det händer, använd en lättare hårmask eller minska användningen.

Hur man får bäst resultat?

För att få bäst resultat när du använder en hårmask, är det viktigt att du väljer en som passar din hårtyp. En politur som är för torrt hår kan kännas tung på normalhår, och vice versa. Läs alltid ingredienserna och sök efter något som kommer att hjälpa till att balansera ut hårets förorenadhet och öka glansen. De flesta masker innehåller återfuktande ingredienser såsom aloe vera, honung, avokado, jojobaolja och sheasmör. För torrt eller frissigt hår, leta efter ingredienser som ricinolja, Argan olja eller kamelmjölk.

Efter att du har använt hårmasken, skölj håret omedelbart för att undvika att masken torkar in. Använd alltid ett handduk för att försiktigt torka håret, och försök att undvika att gnugga det. Följ upp hårmasken med ett fuktgivande produkt för att låsa in fukt och skydda håret. Vi rekommenderar att du använder ett serum eller återfuktande spray för att hålla ditt hår så friskt som möjligt. Glöm aldrig bort att skydda ditt hårs redan höga näring och glans genom att använda en hatt eller ett skärmskydd när du är ute i solen.

Slutsats

Hårmasker är ett utmärkt sätt att ge ditt hår en förstärkt närings