Hur tar man hand om akne efter fyllda 30?

Akne är ett stort problem som inte bara berör personer i tonåren. Faktum är att akne faktiskt ofta fortsätter att förekomma även efter fyllda 30. Om du är i denna ålder och kämpar med akne, är det dags att sätta in extra arbete för att behandla och ta hand om din hud.

Det första steget när du tar hand om akne efter fyllda 30 är att ta reda på vad som orsakar den. Akne före 30 ofta uppstår på grund av hormoner, överaktiv talg och bakterier. När du når 30 års ålder, ändras din hudemfunktion och vanliga orsaker bakom akne försvinner. Så många gånger är detta beroende av genetics, stress, exceptionellt användande av vissa produkter eller rökning. Om du inte är säker på varför din akne har förbättrats, bör du rådgöra med en hud specialist för att hitta ut det.

Efter att ha identifierat orsaken till din akne, bör du ta ett större steg för att ta hand om den. Huden påverkas mycket av vad du gör och äter, så lär dina vanliga rutiner bör du också ändra på hudvårdrutinerna. Tänk på att huden är känslig, så alltför aggressiv rengöring eller pigmenterade produkter bör undvikas, särskilt om du har fet hud. I stället för det, bör din hudvårdsrutin bestå av några få produkter, såsom en gentle cleanser, exfoliating scrub, fuktgivare och ett skyddande serum. Dessa produkter bör väljas baserat på din hudtyp och ålder.

Rengöring är det första steget för att ta hand om akne efter fyllda 30. Det är viktigt att rengöra huden morgon och kväll, men det är även viktigt att göra det så mild som möjligt. Syftet med rengöring är att ta bort all make-up, fett och orenheter som har samlats på huden hela dagen. För detta rekommenderas milda cleasning produkter för att undvika att skada eller torka ut huden.

Nästa steg för att ta hand om akne efter fyllda 30 är att exfoliera huden. Det finns två typer av exfoliering: mekanisk och kemisk. Mekanisk exfoliering använder skrubbande ämnen för att ta bort döda hudceller och orenheter. Det rekommenderas att använda milda scrubber för att inte skada huden. Kemisk exfoliering är lite mer aggressiv och kan användas varje vecka. Det använder en syra som hjälper till att ta bort uppbyggda follar och orenheter. Fett hud kan också dra nytta av fysisk exfoliering, men det bör göras en gång i veckan för att undvika att huden torkar ut.

Efter rengöring och exfoliering är det dags att återfukta huden. Fuktighetskräm är ett av de viktigaste steget för att ta hand om akne efter fyllda 30. Det skyddar huden från torrhet och hjälper din hud att hålla sig fuktig och mjuk. Använd en återfuktande cream som anpassats till din hudtyp och ålder. Om du har fet hud, bör du använda en lätt formula så att produkterna inte täpps till dina porer. Om huden är torr, är det bäst att använda en fuktighetskräm som är rik på fukt och näringsämnen.

Du bör också använda ett skyddande serum för att ta hand om akne efter fyllda 30. Serumet hjälper till att reglera talgproduktion, motverka inflammation och skydda huden mot yttre faktorer. Det är ett måste för att undvika akne brytningar och kanske ännu viktigare än vad exfolieringsproduktet kan göra. Se till att välja ett serum som är anpassat till din hudtyp och som innehåller ingredienser som hjälper till att förbättra hudens struktur, elasticitet och klarhet.

Som du kan se är det viktigt att ta extra hand om din akne efter fyllda 30 år. Börja med att identifiera orsaken till akne och ändra dina hudvårdsrutiner baserat på din hudtyp och ålder. Du ska även undvika att använda för mycket produkter, då det kan orsaka onödig kemisk exponering och skada din hud. Även om det tar tid och ibland kämpa, kommer du att uppleva skillnaden när du slår stress och tar hand om dina akne.