Hårborttagning

Hårborttagning med vax är en av de semipermanenta metoderna som finns för att eliminera oönskat hår från kroppen. Den stora fördelen med denna skönhetsmetod är att den kan användas oavsett ålder, kön och kroppsdel vi vill bli av med hår från. Hudtyp är inte heller ett hinder för vaxning, dock behöver personer med känslig eller allergisk hud ha i åtanke att viss irritation kan uppstå. Trots alla positiva sidor måste man komma ihåg, och följa, de regler som finns för vaxning.

Först av allt kommer rengöring och exfoliering. Det är nödvändigt att avfetta huden på kroppen eller ansiktet, rena den, och exfoliera den innan vaxning. På så sätt eliminerar du alla orenheter i form av döda hudceller, damm och smuts som har samlats på kroppen under dagen. Sedan kommer lindring. När du har vaxat dig kan både huden och ansiktet bli mycket irriterad. Alla obehagliga hudreaktioner kan lindras med hjälp av återfuktande krämer eller genom att applicera aloeolja. Vaxremsorna säljs ofta tillsammans med en särskild kräm som ska motverka rödhet och torrhet. Det tredje att ha i åtanke är regelbundenhet. I de flesta fall bör du vaxa dig var tredje till fjärde vecka. Skönhetsbehandlingen kan självklart utföras oftare än så, vid behov. Effekterna varar självklart längre för personer med tunt hår. Svart och tjockt hår är mer motståndskraftigt mot hårborttagning, och som ett resultat av detta behöver personer med den här sortens hår upprepa behandlingen oftare.

Tyvärr finns det vissa kontraindikationer gällande vaxning. Personer som till exempel lider av utvidgade kapillärer, åderbrock, eller allergi mot vax bör avstå från den här sortens hårborttagning. Inflammation i folliklarna, hud eller akne är ytterligare problem. Du får dessutom inte utföra den här sortens skönhetsbehandling direkt när du exponerat huden för sol.

Hur kan man undvika misstag vid vaxning? Om du inte kontrollerar vaxets temperatur först kan du självklart uppleva smärtsamma brännskador. Det kan också finnas ett problem i hur du applicerar vaxremsorna. I vissa fall kanske remsan inte sitter tillräckligt tight och fäster på alla hårstrån, och då måste du upprepa behandlingen. Som ett resultat av detta kan huden skadas, och du slösar med både vax och din tid. Vaxremsorna ska rivas av mot hårets riktning, för att ta bort både håret och dess rötter. En annan viktig sak är att spänna huden när du river av remsan. Felaktig vaxborttagning kan till exempel leda till att blåmärken bildas. Glöm inte att använda en återfuktande kräm eller lindrande olja efter behandlingen. Det är otroligt viktigt att du ger huden produkter med lindrande egenskaper när du har vaxat den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *